door Jan D. Swart
De betaald voetbaltak van Feyenoord heeft voor het eerst sinds de werktitel Feyenoord City is uitgevonden openlijk verklaard serieus te zullen onderzoeken of vernieuwbouw van De Kuip financieel mogelijk is met de cijfers van het BAM-plan uit 2013 als uitgangspunt.
De toezegging kwam uit de mond van jurist Gerard Moussault, die als veteraanlid van de raad van commissarissen van de BVO Feyenoord donderdagavond op het stadhuis tot drie keer toe op vragen van gemeenteraadsleden antwoordde dat hij alléén een nieuw stadion langs De Maas wilde ‘’als dat goed is voor Feyenoord.’’
Het was een ingestudeerde zin, die men verder met een korreltje zout moet nemen, maar het was in elk geval een door camera’s geregistreerde bevestiging van het vermoeden dat de BVO van Feyenoord een fractie minder in sprookjes gelooft dan de N.V. Stadion Feyenoord.
Weliswaar liet daarna ook Vollebregt als directeur van het nieuwe stadion noodgedwongen het woordje vernieuwbouw nog even door z’n mond rollen, maar toen daarbij ook de naam van de Moderne Kuip viel keek Jan van Merwijk, de huidige directeur van De Kuip, naast hem als een boer met kiespijn.
De Moderne Kuip is een nooit serieus onderzochte suggestie van een stadionmodel met drie ringen. Of 1 ring boven de huidige twee, of 1 ring extra in de grond. Twee jaar geleden bedroegen daarvoor de geraamde kosten: 250 miljoen euro.
Groot nieuws hadden de vertegenwoordigers van Feyenoord en de Stigam gisteravond niet in petto voor de tien politieke partijen, die om informatie hadden gevraagd. Stadion en Stigam (de overkoepelende projectstichting van Feyenoord City) bleven onverminderd geloven in het wonder van de tijd. Het grote herstel. Zelfs de staalprijs was alweer een stuk minder, riep Vollebregt en hij was stom verbaasd zo snel zoveel miljoenen op papier al te hebben kunnen bezuinigen, hier en daar een paviljoentje, een plafonnetje en een proefheipaaltje minder. Voor 1 februari 2022 ging hij de Raad van State blij maken met een gunstig tussenrapport in de hoop dat het bestemmingsplan voor het gebied onherroepelijk kon worden.
Deels mag ook. In dat geval is het zonder een nieuw stadion, maar kan er in elk geval gebouwd worden. Men merkte gisteravond dat de VVD daar dik en dik tevreden mee zou zijn. De vraagstelling van het liberale raadslid Verheij had allang niet meer de stadiondrive zoals men die van hem gewend is geweest en ook D66 deed voor de vorm bescheiden in het vragenuurtje mee. Het mitrailleurgedrag kwam van Leefbaar, 50Plus en de Partij voor de Dieren, dus in dat opzicht was er ook niks nieuws onder de zon.
180 miljoen
Even leek BVO-commissaris Moussault het college van B&W in zwaar weer te brengen toen hij niet precies meer wist wanneer hij het getal van 180 miljoen BAM+ wereldkundig had gemaakt. Simons (Leefbaar) loerde op zijn foutje, omdat het nog steeds irreëel is dat als Feyenoord weet dat de BAM niet wil bouwen dat het daarna een maand duurt voordat dit op het stadhuis bekend is. Kan niet, want bij Feyenoord lekt alles uit.
Prompt werd Moussault gered door de avondvoorzitter van VVD-huize, die vond dat Simons zich niet aan de debatvoorwaarden hield. Hij kreeg een standje. Kostbare seconden voor Moussault om zich te herstellen. Later zei hij z’n agenda te hebben geraadpleegd en ja, het klopte. Pas tijdens de persconferentie had hij voor het eerst het plusbedrag van 180 miljoen genoemd.
En waar dat bedrag vandaan kwam? Geen hond die het begreep. Nog steeds niet, want in de brief van de BAM schijnt 100 miljoen te hebben gestaan. ‘’Mag ik die brief dan zien?’’, vroeg Simons. Nee, dat mocht niet. Geheim.
Zelden iemand zo meewarig het hoofd zien schudden als raadslid Simons.
Landaanwinning
De landaanwinning, die nodig is voor de bouw van het nieuwe Feyenoord-stadion, gaat overigens onverminderd door. De nieuwe grond kan - als er geen nieuwbouw komt - gewoon worden gebruikt voor woningbouw. Stigam-woordvoerder De Jong zei het héél laconiek. ‘’Van erfpacht naar koopgrond’’. Alsof hij zo’n transitie dagelijks doet.
Wel met wéér een stichting ertussen, want Feyenoord City hangt als het om privaat geld van belangeneilanden en notarisklussen aan elkaar.
‘’We zitten met Feyenoord City geen seconde in de vertraging en we blijven vierkant achter het Masterplan staan’’, riep De Jong ten faveure van D66.
Op dat moment hoorde men zelfs in het stadhuis de zucht van verlichting vanuit de huiskamer van oud-wethouder Adriaan Visser, die er bij de Democraten op dit dossier nog steeds de wind onder heeft. Hij is namelijk de Willy Wortel van het project. De naam van zijn nieuwbouwrekenmeester Berg viel overigens gisteravond. Opmerkelijk. Even opmerkelijk was dat de SP en de PVV - in eerdere debatten grote tegenstanders van de nieuwbouw - verstek hadden laten gaan. Maar hun partijen liggen dan ook op apegapen.
De Kuip
Niet De Kuip. Want nu de BVO herijking wil van het nieuwbouwplan en doorstart alleen mogelijk is als er ergens uit de hoge hoed een goedkopere bouwer te voorschijn komt, zal er minimaal tijdelijk een restauratie moeten volgen van het huis, dat het merendeel van de supporers niet wenst te verlaten.
Jan van Merwijk noemde de renovatiegebieden zelf: sanitair, hospitality en beveiliging. ‘’Er is in tegenstelling tot andere berichten elk jaar onderhoud geweest’’ zei hij. ‘’Logischerwijs beperkt, want als je denkt te gaan verhuizen ga je geen grote kosten maken. Maar nu moet het. Daar is ook geld voor. Niet voor één keer alles, maar geleidelijk. Kwestie van prioritering. Het is geen vetpot, maar we gaan het wel doen.’’